Rys ostrovid

    V tomto článku se dozvíme něco více o  rysovi.  Ješte než se pustíte do čtení nasdílejte prosím ostatním tento blog, děkuji.


    Rys ostrovid (latinsky Linx linx) je naše třetí největší šelma ČR a největší kočkovitá šelma Evropy. Rys ostrovid má v České přírodě jediného přirozeného nepřítele a tím je člověk. Ve dvacátém století se stalo, že přicházející rysy postříleli myslivci přesto, že byli chráněni zákonem. A v dnešní době jsou tou hrozbou pytláci a stavění silnic a dálnic napříč důležitými migračními cestami. Rys myši vidí na vzdálenost 75 m, králíka na vzdálenost 300m a srnce i na vzdálenost 600m. Při skoku za kořistí dokáže rys překonat vzdálenost 7 – 10 metrů. Z místa dokáže do výšky vyskočit 2,5m. Rys loví v noci, za noc urazí až 15 – 20 km. Rys ostrovid je vysoký 60 – 75 cm a vážit 18–25 kg. Rys má krátký ocas. Rys má jako všichni lovci oči namířené dopředu, aby mohl lépe sledovat kořist. Rys rád pozoruje své okolí z vyvýšených míst.


Můžete mě podpořit i na Instagramu a Twitteru.

Insagram: https://www.instagram.com/pro.planetu/

Twitter: https://twitter.com/ForPlanet1


Za první obrázek děkuji autorům stránky: https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/rys-ostrovid-evropsky-tygr

Za druhý obrázek děkuji autorům stránky: https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/rys-zvire-utek-selma-radostin-ceska-bela-vysocina-odchyt-myslivec-priroda-nebezpeci.A191111_513461_jihlava-zpravy_mv

Komentáře