Co to je tundra???

    Tundra je biom polární a subpolární oblasti. Nachází se mezi tajgou a trvale zaledněnými polárními končinami. Rozkládá se v nejsevernějších oblastech Eurasie a Ameriky, také ji můžeme nalézt v Grónsku a na přilehlých ostrovech. Slovo je ruského původu „тундра“ (originál je dokonce slovo „tūndâr“, jež je původem z kildinské simštiny a znamená “vysočiny” nebo “bezlesé horské plochy”.

    Na tundře je vody dostatek, většinou je přítomna v pevném skupenství. Půda na tundře je trvale zmrzlá, v krátkém létě rozmrzá pouze slabá povrchová vrstva. Tudíž je tady vegetační doba velice krátká a teploty velmi nízké. Po většinu roku je pokryta sněhem.

Biodiverzita v tundře je velmi nízká. Právě drsné klima ze semenných rostlin dobře snášejí pouze přizpůsobené byliny a malé keříky. Většinou tu potkáme mechorosty a lišejníky. Většina organické hmoty je vázána ve formě odumřelé biomasy, její využití a rozklad jsou účinně brzděny chladem. Živočichové jsou přizpůsobeni extrémním podmínkám, na nejtvrdší zimní období se často stahují více na jih. Růst rostlin je velmi pomalý, což se projevuje mimo jiné citlivostí tundrových ekosystémů na poškození - proto bychom měli být na tyto ekosystémy velmi opatrní, protože i malé změny mohou být katastrofální!


Existuje také antarktická tundra a alpinská tundra. Antarktická tundra se nachází na úplném severu Antarktidy a v přilehlých oblastech. Zato alpínská tundra se nachází ve vysokých nadmořských výškách. Též je bezlesá, ale většinou postrádá permafrost.


typický obyvatel tundry - sob


Pokud byste chtěli více takových článků, nezapomeňte to napsat do komentářů. Určitě  budu rád za sdílení. Abyste nepropásli další článek přihlaste se k odběru.

Sledujte mě také na Instagramu: https://www.instagram.com/pro.planetu/


Za první obrázek děkuji stránce: https://www.greelane.com/ca/science-tech-math/v%C4%9Bda/life-in-the-tundra-3572160/

Za druhý obrázek děkuji stránce: https://www.abicko.cz/galerie/precti-si-priroda/5702/pro-voko-tundra-je-pustina-plna-zivota?foto=3

Komentáře