Jeden z nejtajnějších projektů na světě - Svalbard Global Seed Vault

     Dnes si povíme něco o jednom z nejstřeženějších objektů na světě - globální úložiště semen. Pokud se Vám tento článek bude líbit, budu moc rád za každé sdílení. Tak pojďme na to!


Špicberské globální úložiště semen se nachází za polárním kruhem na souostroví Špicberky. Na tomto místě se nachází přes jeden milion vzorků semen. Tento komplex byl vybudován z důvodů obav různých světových katastrof, které by mohly vyhubit spoustu druhů rostlin (jaderné války, velké požáry, rozsáhlé povodně, atd.) Výstavba začala v roce 2006 za přítomnosti vlád Norska, Finska, Švédska, Islandu a Dánska, ukončena byla v roce 2008. Celá výstavba norskou vládu stála 45 milionů norských korun (cca 114 milionů korun českých). 
    Toto umístění má výhodu tektonické stability (nehrozí zemětřesení), dostatečná nadmořská výška, která zajišťuje ochranu proti zatopení (popřípadě roztání veškerých ledovců), snadná dopravní dostupnost (fjord, který zajišťuje přístup po vodě díky Golfskému proudu nikdy nezamrzá), stabilní teplota -3°. 
    Tento komplex je zasazen do obrovského pískovcového masivu. Jakmile vejdete hlavním (zároveň jediným) vchodem dovnitř uvidíte obří systém chlazení (chlazení z přírodních -3° na -10° až -11° je zajištěno uhelnými generátory, uhlí se těží hned poblíž). Poté pokračujete obrovským, betonovým, 137 dlouhým tunelem do středu hory. Na konci naleznete další zabezpečení, chránící samotné komory plné semen. Komory jsou celkem tři, aktuálně se využívá pouze jedna. Komory se plní od země až do stropu černými chladícími boxy, které jsou již naplněny samotnými skumavkami ve kterých jsou semena.
    Dokonce ani tuto základnu neminuly dopady globálního oteplování, kvůli tání špicberských ledovců a permafrostu do tunelu začalo zatékat. Proto byla urychleně provedena rekonstrukce, která problém odstranila.



    Jsem moc rád, že jste tento článek dočetli až dokonce. Pokud se Vám tento, na mém blogu neobvyklý článek líbil, určitě ho sdílejte, budu za to moc vděčný. Také se podívejte na můj Twitter a Instagram.


Instagram: https://www.instagram.com/pro.planetu/ 

Twitter: https://twitter.com/ForPlanet1 


Zdroje: 

https://time.com/doomsday-vault/ 


https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0picbersk%C3%A9_glob%C3%A1ln%C3%AD_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B_semen 


Zdroj obrázků: https://time.com/doomsday-vault/ 


Komentáře