Vydra říční

    Dnes si opět povíme o jedné z české šelmě, vydře říční. Pokud se Vám bude článek líbit, nebo Vás zaujme, ak budu rád za každé sdílení.


    Vydra říční (latinsky Lutra lutra) měří 57 – 80 cm, délka ocasu je až poloviční vzhledem k délce těla. Může se dožít i 18 let. Vydra je dokonale přizpůsobena k životu ve vodě, při pohybu jí pomáhá velmi hladká srst o  kterou často pečuje (na centimetr čtvereční připadá asi 50 000 chloupků). Aby jí nezateklo do uší (které nejsou moc výrazné) a nosu, uzavírají tyto otvory záhyby kůže. K orientaci v kalné vodě používá své chloupky na čenichu. Pod vodou dokáže vydržet i 5 minut a uplavat až 400 m. Vydry řadíme mezi téměř ohrožené druhy, protože populace je hodnocena jako ubývající kvůli ilegálnímu lovu (pytláctví), také kvůli nehodám na vozovkách a znečišťování řek.  Živí se především drobnými živočichy: rybami, občas i měkkýši, obojživelníky, drobnými savci nebo mladými vodními ptáky. Vyhrabává si dlouhou noru s doupětem v hlinitých březích nebo pod kořeny stromů, vchod bývá často pod vodou, aby se pro vydří predátory stal útok na vydru těžším. Na Šumavě se podle vydry říční jmenuje řeka Vydra.


¨

Děkuji za dočtení tohoto článku až dokonce. Mrkněte na mě i na Instagramu a Twitteru.


Twitter: https://twitter.com/ForPlanet1

Instagram: https://www.instagram.com/pro.planetu/


Za první obrázek děkuji autorům stránky: http://www.turnerovachata.cz/cs/book/export/html/26

Za druhý obrázek děkuji autorům stránky: https://www.mujchlupac.cz/chlupaci/vydra-ricni-umi-byt-samotarka-ale-i-pritulny-mazel/2691

Komentáře