Co to je litosféra???

         V tomto článku si představíme pojem litosféra. Než se na tento článek vrhneme, můžeš sdílet tento blog, udělá mi to obrovskou radost.


Litosféra je pevný obal Země tvořený zemskou kůrou spolu se svrchní částí zemského pláště. Tloušťka litosférických desek, ze kterých se litosféra skládá, je 70 - 100 km. Na zeměkouli je 7 velkých a 12 menších litosférických desek. Desky se skládají z hornin a nerostů. Plavou na plastické vrstvě zemského pláště. Litosférické desky se rozdělují na oceánské a pevninské. Desky se neustále pohybují, pohyby se rozlišují na následující druhy.


  1. přibližování - desky se pohybují proti sobě, vzniká konvergentní rozhraní, při tomto pohybu se spravidla jedna deska podsouvá pod druhou

  2. oddalování  - desky se od sebe postupně vzdalují, vytvářejí divergentní rozhraní (takzvané středooceánské hřbety, například středoatlantský hřeb)

  3. trojný bod - zde se setkávají tři desky

  4. transformní rozhraní - při tomto pohybu jsou dvě desky vedle sebe a pohybují se stejným směrem různou rychlostí, zde vzniká transformní zlom


Díky pohybu litosférických desek, se také v minulosti rozdělil prakontinent Pangea na současné rozdělení světových kontinentů.





Děkuji za dočtení tohoto článku, určitě se na mě podívejte i na Instagramu a Twitteru.


Instagram: https://www.instagram.com/pro.planetu/

Twitter: https://twitter.com/ForPlanet1


Za obrázek děkuji: https://cs.wikipedia.org/wiki/Litosf%C3%A9ra



Komentáře